Accident feroviar Grecia. Salvatorii se pregătesc să încheie căutările în timpul ciocnirii dintre protestatari și poliție

de: Dumitrescu Andrei
03 03. 2023

Salvatorii sunt așteptați să încheie eforturile de a găsi trupurile victimelor unei coliziuni frontale a două trenuri în centrul Greciei, în timp ce furia crește din cauza accidentului mortal.

La trei zile după ce trenul de pasageri cu destinația Salonic s-a izbit de un tren de marfă care venea din sens opus în afara orașului Tempe, provocând moartea a cel puțin 57 de persoane, operațiunea de localizare a pasagerilor dispăruți ar urma să fie probabil încheiată, au declarat oficialii.

„Macaralele au mutat primele două vagoane facilitând căutarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakoyiannis. „Se estimează că operațiunea va fi în curând finalizată”.

Autoritățile au anunțat anterior că 56 de persoane au rămas dispărute în zilele care au trecut de la accident. Trenul de mare viteză transporta peste 350 de pasageri când a explodat în flăcări înainte de a fi aruncat de pe șine și aruncat într-un defileu la peste 320 km la nord de Atena.

Ciocniri între poliție și manifestanți

Pe măsură ce speranțele de găsire a celor vii sau a celor morți se stingeau, accentul s-a îndreptat spre returnarea rămășițelor victimelor către familii. Vineri, oficialii au declarat că, cu ajutorul rudelor care au dat mostre de ADN, au fost identificate 54 de victime, dar că forța coliziunii a fost de așa natură încât procesul a durat mai mult decât se aștepta.

La temperaturi care au depășit 1.300C, cei care călătoreau în cele trei vagoane cele mai afectate, aflate în partea din față a trenului, au fost aproape sigur incinerate, supraviețuind doar un tânăr așezat în zonă, care a suferit între timp mai multe operații.

Criminaliștii au fost nevoiți să identifice victimele – aproape toți studenți universitari – prin factori distinctivi, cum ar fi tatuajele și cerceii.

Din ordinul Ministerului Sănătății, cadavrele vor fi returnate rudelor în sicrie sigilate „din motive psihologice”. Într-o națiune în care familiile își iau adeseori ultimul rămas bun în fața unor sicrie deschise, decizia ministerială a fost controversată și s-a adăugat la sentimentul de suferință colectivă.

Lucrătorii feroviari au prelungit acțiunile sindicale în semn de protest față de standardele de siguranță și, în general, față de condițiile îngrozitoare ale căilor ferate grecești, începând cu absența unei semnalizări adecvate, iar studenții au manifestat în toată țara, promițând să fie „vocea celor morți” și cerând dreptate. În Atena, mii de oameni au ieșit în stradă scandând „profiturile lor, morții noștri”.

Protestele de vineri seară au culminat cu ciocniri între polițiști și un grup mic de protestatari.

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanți care au aruncat cu pietre în timpul mitingului de lângă sediul Parlamentului.